De Zoo-reporters: De okapi

Deze week is het weer aan Awa en Robbe. Ze leren wat meer over de okapi, want dat is toch een vreemd dier. Het heeft strepen op zijn poep en poten, maar is toch geen familie van de zebra. En hoewel de okapi geen superlange nek heeft, is hij wel familie van de giraf. Je kan bijvoorbeeld zien dat de mannetjes-okapi hoorntjes op zijn hoofd heeft, net als de giraf.

In het wild komt de okapi enkel voor in Congo. Ze zijn nog niet bedreigd maar wel kwetsbaar. Okapi's wonen in het bos en doordat er veel bomen worden omgekapt wordt het moeilijker voor de okapi om te overleven. En de mensen in Congo jagen ook op de okapi voor het vlees. Daar moeten we dus iets aan doen.

Wist je dat?!

  • De okapi is nog een heel 'jong' dier, hij is pas in 1900 ontdekt in Congo.
  • De zoo van Antwerpen was in 1919 de eerste zoo ter wereld met een okapi.
  • De tong van de okapi is blauw en kan 35 cm lang worden!
  • Het zijn zeer propere dieren, ze willen niet van de grond eten.
  • In het verblijf van de okapi's in de zoo staat de radio heel de dag aan zodat ze aan het geluid kunnen wennen.
  • Okapi's leven alleen, maar als ze elkaar tegenkomen begroeten ze elkaar met een kuchje.

Okapi

- Wetenschappelijke naam: Okapia johnstoni
- Gemiddelde grootte: Schouderhoogte: 140 tot 155 cm, lengte: 200 tot 210 cm
- Gemiddeld gewicht: 200 tot 280 kg
- Gemiddelde leeftijd: het oudste dier in de dierentuin werd 33 jaar
- Voedsel in het wild: bladeren, knoppen, gras, varens, vruchten, paddenstoelen
- Voedsel in de zoo: bladeren, fruit, groenten, runderkorrels, hooi
- Status: de okapi is sinds 1932 wettelijk beschermd


Zoo of love


<< >> Home
show bar hide bar