De Zoo-Reporters: de olifant

Pommelien en Luna onderzoeken deze week het leven van het populairste dier in de Zoo: de olifant. Er zijn veel verschillende soorten olifanten. In de Zoo hebben ze maar één soort: de Aziatische olifant. Die is iets kleiner en lichter dan de meer bekende Afrikaanse olifant. Een mannetjes olifant noemen we een stier, het vrouwtje is een koe en een kindje noemen we een kalf. En dat is toch wel een beetje raar....

De olifant is een bedreigde diersoort. Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Ten eerste hebben de olifanten zeer grote hoektanden. Die hoektanden zijn van ivoor, en dat is heel veel geld waard. Daarom zijn er veel stropers die er op uit zijn de olifanten te doden speciaal voor zijn tanden. Ten tweede zijn de olifanten bedreigd omdat ze stilaan hun huis aan het verliezen zijn. Vooral in Azië, waar de olifant in de bossen woont, zijn ze in gevaar. De lokale bevolking hakt heel wat bossen om. Zo is er veel plaats om nieuwe dorpen te bouwen.

De olifant is een heel groot en zwaar dier. Een volwassen Aziatische olifant kan zelfs tot 6000 kilogram wegen. Daarom is het vanzelfsprekend dat een olifant ook heel veel planten, groeten en fruit moet eten. Zo eten ze ongeveer 100 kilogram per dag. Het liefst van al eten ze bananen, appels en brood. En wat er in komt, moet er natuurlijk ook uit. De verzorgers van de olifant moeten dagelijks dan ook zo'n 100 kilogram poep per olifant opruimen. Dat is toch wel heel veel!

 

Wist je dat?!

 

  • De olifant het populairste dier is in de Zoo.
  • Er in een olifanten slurf meer dan 100.000 spieren zitten. Ons lichaam heeft er slechts 700.
  • De olifanten gaan verhuizen van de Zoo naar Planckendael.
  • Het nieuwe verblijf van de olifanten in Planckendael zal ongeveer 20.000 vierkante meter groot zijn. Dat zijn bijna drie voetbalvelden.
  • Een olifant ongeveer 200 liter water per dag drinkt. 50 liter komt er dagelijks ook weer uit.
  • Een olifant flappert met zijn oren als hij boos is.
  • De huid van een olifant tot 5 cm dik kan zijn. Toch hebben ze een heel gevoelige huid. Ze kunnen zelfs een mug op hun rug voelen landen.
  • Er nog naar schatting 44. 000  Aziatische olifanten in het wild leven.
  • Ze 18 uur per dag bezig zijn met eten.

 

Olifant

- Wetenschappelijke naam: Elephas maximus
- Gemiddelde grootte: 3 meter hoog en 6 meter lang
- Gemiddeld gewicht: 3500 tot 6000 kilogram
- Gemiddelde leeftijd: 30 jaar in het wild en 50 jaar in de dierentuin
- Voedsel in het wild: plantaardig voedsel
- Voedsel in de zoo: Planten, bananen, appels en brood...
- Status: Bedreigde diersoort.


Zoo of love


<< >> Home
show bar hide bar