De pinguïn

Awa en Robbe leren alles over de pinguïns. Er zijn wel 17 soorten pinguins, maar in de Zoo zijn er maar vier soorten. Vijf van de zeventien pinguïns hebben moeite om te overleven in het wild. Het is dus een heel bedreigde diersoort. De reden waarom ze moeilijk kunnen overleven is omdat ze veel vijanden hebben.

In het water lusten de zeeleeuwen en de orka's wel een hapje pinguïn. En in de lucht is er ook dreiging van roofvogels en meeuwen. Maar de grootste vijand is de mens. De mensen dumpen soms olie in het water en die olie beschadigt de vetlaag van de pinguïns. Die vetlaag is normaal waterdicht maar kan dan kapot gaan waardoor de pinguïns sterven aan onderkoeling.

Wist je dat?!

  • Pinguïns behoren tot de vogels maar ze kunnen niet vliegen. Hun vleugels dienen als vinnen in het water.
  • Het zijn wel supergoede zwemmers, ze kunnen wel 40 km per uur zwemmen!
  • In de prehistorie waren er pinguïns die even groot waren als een volwassen man.
  • De keizerspinguïn is de enige pinguïn die nooit een voet op vaste grond zet. Hij blijft heel zijn leven op het ijs of in het water.
  • De meeste pinguïn-koppeltjes blijven voor altijd bij elkaar, ze herkennen elkaar aan hun stemgeluid.
  • Pinguïnkuikens mogen pas in het water als hun verenpak compleet is, anders zouden ze sterven aan onderkoeling.
  • Pinguïns brengen een groot deel van hun leven door in het water, de meesten zitten elke dag bijna 14 uur in het water. Ze kunnen zelfs onder water slapen.
  • Gedroogde pinguïnpoep heet guano en de pinguïns laten er zoveel achter dat onderzoekers via satellieten kunnen achterhalen waar de pinguïns zitten.
Ezelspinguin

Ezelspinguïn of Gentopinguïn

- Wetenschappelijke naam: Pygoscelis papua
- Gemiddelde grootte: 70 tot 80 cm
- Gemiddeld gewicht: 4 tot 8 kg
- Gemiddelde leeftijd: tot 18 jaar
- Voedsel in het wild: vooral krill (kleine kreeftjes), krabbetjes en kleine vissen
- Voedsel in de zoo: blauwe wijting
- Status: bijna bedreigde diersoort

De naam ezelspinguïn komt van het geluid dat deze pinguïn maakt: ze balken een beetje zoals een ezel. De ezelspinguïn kan je herkennen aan de witte vlekken boven zijn ogen en zijn oranje snavel.

Humboldt pinguin

Humboldtpinguïn

- Wetenschappelijke naam: Spheniscus humboldti
- Gemiddelde grootte: 68 cm
- Gemiddeld gewicht: 5 tot 6 kg
- Gemiddelde leeftijd: 10 tot 15 jaar in de natuur, 25 tot 30 jaar in de zoo
- Voedsel in het wild: sardines en ansjovis
- Voedsel in de zoo: sprot (kleine visjes)
- Status: bedreigde diersoort

Humboldtpinguïns herkennen elkaar aan de stippen op hun buik, het stippenpatroon is bij elke pinguïn uniek.

Koningspinguin

Koningspinguïn

- Wetenschappelijke naam: Aptenodytes patagonicus
- Gemiddelde grootte: 95 cm
- Gemiddeld gewicht: 15 kg
- Gemiddelde leeftijd: 5 tot 7 jaar
- Voedsel in het wild: vooral vis, maar ook inktvis
- Voedsel in de zoo: wijting en haring
- Status: niet bedreigde diersoort

De koningspinguïn kan heel fier staan, zoals een koning, met zijn hoofd omhoog. Het is de meest elegante van alle pinguïns. Ze leggen maar 1 ei en mama en papa broeden het samen uit. Ze kunnen het ei zelfs op hun voeten dragen om het te verplaatsen bij gevaar.

De koningspinguïn valt op door zijn mooie kleuren. De onderkant van zijn snavel is felroze en de borst is fel geel en oranje.

Macaronipinguin

Macaronipinguïn of goudkuifpinguïn

- Wetenschappelijke naam: Eudyptes chrysolophus
- Gemiddelde grootte: 70 cm
- Gemiddeld gewicht: 6 kg
- Gemiddelde leeftijd: 12 jaar
- Voedsel in het wild: krill (kleine kreeftjes), kleine vissen, krabben en inktvissen
- Voedsel in de zoo: wijting en sprot
- Status: bedreigde diersoort

De macaronipinguïn heeft veertjes op zijn hoofd die een beetje lijken op macaronisprietjes.

 

Zoo of love


<< >> Home
show bar hide bar