De zebra

Awa en Pommelien trekken hun streepjesoutfit aan om alles te weten te komen over de zebra's. De zebra behoort tot de paardachtigen. Maar dat betekent niet dat je ook even een ritje op de zebra kan doen. Ze zijn namelijk veel wilder dan een paard. Je kan ze niet zomaar temmen.

En er zijn nog wel een paar verschillen tussen een paard en een zebra. Een paard heeft heel spitse oren terwijl de zebra rondere oren heeft. Er is ook nog een verschil in hun vacht en hun staart. De staart van de paarden bestaat uit lange haren, bij een zebra ook maar pas op het einde van hun staart.

Weet je eigenlijk waarom de zebra streepjes heeft? Er zijn drie mogelijke verklaringen.

  1. Wetenschappers denken dat ze elkaar herkennen aan de strepen, geen enkele zebra heeft hetzelfde strepenpatroon.
  2. Een andere verklaring is dat de strepen dienen om verwarring te zaaien bij hun vijanden. Als veel zebra's tegelijk beginnen lopen, dan is het heel moeilijk om de dieren afzonderlijk te herkennen tussen al die bewegende streepjes. De streepjes dienen zo een beetje als camouflage.
  3. En dan zijn er ook nog wetenschappers die denken dat de streepjes voor verkoeling zorgen. Zwart trekt de warmte aan, wit reflecteert de warmte en zo verplaatst de lucht zich van wit naar zwart. Een beetje als een natuurlijke airco.

Wist je dat?!

  • De Grévy zebra is één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Er zijn nog maar ongeveer 2500 Grévy's in Afrika. En ze verdwijnen steeds meer en steeds sneller.
  • De manen van de zebra staan loodrecht omhoog, zo vallen er geen haren voor hun ogen en zien ze de roofdieren steeds aankomen.
  • Zebra's kunnen vanop afstand met elkaar communiceren met hun houding, gelaatsuitdrukking en de stand van hun oren.
  • Een zebrajong kan een uur na de geboorte al stappen.
  • De leeuw is de belangrijkste natuurlijke vijand van de zebra. Al moeten ze ook opassen voor cheeta's, hyena's, luipaarden en wilde honden.
  • De Grévy zebra kan wel 5 dagen zonder water.
Grevy zebra

De Grévy zebra

- Wetenschappelijke naam: Eeguus Grevyi
- Gemiddelde grootte: schouderhoogte: 140 - 160 cm
- Gemiddeld gewicht:  tussen 350 en 450 kg
- Gemiddelde leeftijd:  in het wild 20 jaar, in de zoo 40 jaar
- Voedsel in het wild: grassen en bladeren
- Voedsel in de zoo: gras
- Kan je herkennen aan: de smalle strepen en is de grootste
Dit is de zebra die Planckendael leeft.

Bergzebra

De bergzebra

- Wetenschappelijke naam: Equus zebra
- Gemiddelde grootte: schouderhoogte 115 - 150 cm
- Gemiddeld gewicht: 250 kg tot 380 kg
- Gemiddelde leeftijd: ongeveer 25 jaar
- Voedsel in het wild: grassen en bladeren
- Voedsel in de zoo: grassen
- Kan je herkennen aan: de flap onder zijn kin

Steppezebra

De steppezebra

- Wetenschappelijke naam: Equus quagga
- Gemiddelde grootte: schouderhoogte 125 tot 140 cm
- Gemiddeld gewicht: 175 - 320 kg
- Gemiddelde leeftijd: ongeveer 25 jaar
- Voedsel in het wild: grassen, bladeren
- Voedsel in de zoo: grassen
- Kan je herkennen aan: de brede strepen


Zoo of love


<< >> Home
show bar hide bar