Vulkaan Taal spuwt lava op de Filipijnen

Op de Filipijnen, een eilandengroep in Zuidoost-Azië, is de vulkaan Mount Taal uitgebarsten. De grote berg spuwt zwarte as, rook en lava uit de krater.

Vulkaan

De overheid van de Filipijnen vreest dat de vulkaan nog verder zal uitbarsten. Daarom zijn duizenden mensen in veiligheid gebracht en zijn de vluchten op de luchthaven van de hoofdstad Manilla geschrapt

Gevaarlijke vulkaan

Door de uitbarsting hangt er een dikke rookwolk over de hele regio. Alle straten, huizen en auto's zijn bedolven onder een dik pak as. Soms ontstaat er zelfs bliksem uit de krater.

Bliksem

De Mount Taal is een van de gevaarlijkste vulkanen van Zuidoost-Azië. Hij is al 35 keer uitgebarsten, daarbij zijn al duizenden mensen omgekomen.

Vulkaanuitbarsting

Het gebeurt niet zo vaak dat er ergens een vulkaan uitbarst, maar hoe gaat dat precies? Onder de aardkorst zit er magma, een hete vloeistof. Als er een scheur zit in de aardkorst, wil de magma daarlangs ontsnappen

Magma

Wanneer de magma naar boven komt, ontstaat er een vulkaan. Het magma dat door het gat of de krater wordt gespuwd, noemen we lava.

Magma

13 januari 2020

Loading icon