Tieners pesten elkaar minder

Goed nieuws bij de start van de Week tegen Pesten: Vlaamse tieners pesten elkaar minder en minder. Toch wordt er nog atlijd gepest en dat is niet cool!

Pesten

De Vlaamse Week tegen Pesten is gestart. Tijdens die speciale week denken we na over pesten op school, onder vrienden of thuis. Want pesten is niet cool!

Minder pesten

Volgens een groot onderzoek van de Universiteit van Gent pesten Vlaamse tieners elkaar minder en worden ze ook minder gepest. De onderzoekers zijn heel blij met de resultaten:

"Alle acties tegen pesten, zoals de 'Move tegen Pesten' van Ketnet, doen duidelijk hun werk. Want pesten is echt niet oké!"

Dat is natuurlijk goed nieuws, maar toch blijft pesten een probleem. Want één op vier jongens en meisjes van 12 jaar wordt nog altijd gepest. Bij de 18-jarigen is dat maar één op tien

Cyberpesten

De onderzoekers hebben ook het cyberpesten of het online pesten bestudeerd. Dan gaat het bijvoorbeeld om gemene berichtjes of elkaar belachelijk maken op sociale media. 

Uit die cijfers blijkt dat meer meisjes dan jongens wel eens online gepest worden.

Pesten, dat kan niet

Minister van Jeugd Benjamin Dalle bezoekt deze week ook scholen die genomineerd zijn voor de 'Pesten-dat-kan-niet-prijs', omdat ze zo goed omgaan met pesten. Check de reportage hieronder!

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

14 februari 2020

Loading icon