Waarom bedekken kunstenaars hun profielfoto?

De kunstwereld is boos op de Vlaamse regering. Dat komt omdat ze hard gaan besparen op kunst en cultuur. Veel kunstenaars plaatsen als protest een bedekte foto op sociale media.

Sieg

Sieg De Doncker, Matteo Simoni en Sennek, ze hebben allemaal een bedekte foto op Instagram of Facebook geplaatst als protest. En ze zijn duidelijk niet alleen!

Waarom zijn de kunstenaars boos?

Heel wat bekende acteurs, zangers en kunstenaars vinden het niet eerlijk dat de Vlaamse regering zo hard wil besparen op kunst en cultuur. Vooral jonge kunstenaars die zelf kunstprojecten willen maken, zullen binnenkort veel minder geld krijgen.

Sennek

Vlaams minister-president Jan Jambon zegt dat de regering geen andere keuze heeft, omdat de besparingen écht nodig zijn. Hij wil wel praten met de kunstenaars om een oplossing te vinden.

Wat betekent de foto?

De actie van de kunstenaars werd meteen superveel gedeeld met de hashtag #thisisourculture (of #ditisonzecultuur). Hun boodschap is duidelijk: als de regering zo hard wil besparen, zal er ook veel kunst en cultuur verdwijnen.

Matteo

Je vraagt je misschien af waarom de foto's afgeschermd zijn met een geel vlak? Die kleur verwijst naar de Vlaamse overheid: het is de kleur van hun website, logo en berichten. Geel is natuurlijk - samen met zwart - ook de kleur van Vlaanderen.

15 november 2019

Loading icon