Is Messi beter dan Ronaldo?

Wie is de beste voetballer: Lionel Messi of Cristiano Ronaldo? Onderzoekers van de Katholieke Universiteit van Leuven hebben misschien het antwoord!

Cristiano Ronaldo en Lionel Messi

Voor wie de voetballers niet kent: de Portugese superspits Cristiano Ronaldo speelt momenteel bij het Italiaanse Juventus FC. De Argentijnse dribbelkont Lionel Messi voetbalt al heel zijn carrière bij het Spaanse FC Barcelona. Twee jaar geleden speelde het duo nog in dezelfde competitie, voor Ronaldo naar Italië vertrok. 

De twee supersterren worden vaak met elkaar vergeleken, maar het is moeilijk om te zeggen wie nu écht de beste is. Om die vraag te beantwoorden, maakten de onderzoekers een speciaal computerprogramma.

Hoe werkt dat dan?

Ze bekijken alle acties die voetballers maken tijdens een wedstrijd. Dat zijn er gemiddeld 1.600! Het gaat dus niet alleen om de doelpunten of voorzetten, maar elke keer wanneer ze iets doen.

Op basis daarvan krijgen of verliezen de spelers punten: wanneer ze een pass geven, een doelpunt scoren, een speler voorbij dribbelen, enzovoort. Zo berekenen de onderzoekers hoe beslissend de spelers zijn tijdens de wedstrijd.

Maar wie is nu de beste?

Wat blijkt nu? De resultaten van Messi zijn dubbel zo goed als die van Ronaldo Surprised! Dat komt omdat Messi niet alleen veel doelpunten maakt, maar ook meer aan de bal komt. Ronaldo maakt ongeveer evenveel doelpunten, maar is minder actief.

Nog opvallender: onze landgenoot Eden Hazard scoorde twee seizoenen geleden ook nipt beter dan Cristiano Ronaldo

Eden Hazard

Wie is volgens jou de beste voetballer?

21 augustus 2019

Loading icon