Wat is er gebeurd in Parijs?

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.


De Franse hoofdstad Parijs is getroffen door zware aanslagen. Op 7 verschillende plaatsen in de stad is er geschoten en zijn er bommen ontploft. Zeker 127 mensen zijn gestorven en veel anderen zijn gewond. Er zijn ook twee Belgen omgekomen.

Terroristen van IS hebben verschillende mensen gegijzeld in een concertzaal. Daar vielen de meeste doden. Buiten het voetbalstadion van Parijs onploften er bommen tijdens de wedstrijd Frankrijk-Duitsland. De daders overleefden de aanslagen niet.

Aanslag Parijs


disneyland

Noodtoestand

In heel Frankrijk is de noodtoestand afgekondigd. Dat wil zeggen dat Frankrijk extra goed beveiligd wordt. De Eiffeltoren kan je niet bezoeken en ook Disneyland is gesloten.

 

Waarom gebeurt dit?

De aanslagen in de Franse hoofdstad Parijs zijn gepleegd door extremisten van IS. Dat is een groep van terroristische strijders.

De terroristen pleegden de aanslagen in Parijs omdat ze boos zijn op Frankrijk. Frankrijk vecht samen met andere landen tegen IS om de oorlog in Syrië te stoppen. Dat vindt IS niet goed.

IS pleegt de aanslagen in naam van de islam. Maar hun geweld heeft helemaal niets met het geloof te maken.

 

Geen reden om bang te zijn

Ook ons land houdt een extra oogje in het zeil.  Maar er is geen reden om bang te zijn. Aanslagen zijn heel uitzonderlijk en de kans dat zoiets in ons land gebeurt, is heel klein.

Loading icon