Wie is Pater Damiaan?

Van 1873 tot aan zijn dood in 1889 was Pater Damiaan missionaris op Molokaï, een eiland dat bij de Amerikaanse eilandengroep Hawaï hoort en waar toen leprapatiënten werden opgevangen. Lepra is een besmettelijke huidziekte die de zenuwen aantast en de huid ongevoelig maakt.

Jozef De Veuster, dat is de echte naam van Pater Damiaan, wordt geboren in Tremelo op 3 januari 1840. Hij is het zevende kind van een groot boerengezin. Als tiener weet hij al dat hij priester wil worden.


In 1864 mag hij als missionaris naar de Amerikaanse Hawaï-eilanden. Hij werkt er in verschillende parochies. Wanneer hij hoort dat leprapatiënten naar het eiland Molokaï worden gestuurd, waar ze zonder enige medische hulp moeten zien te overleven, schrikt hij erg. Hij vraagt meteen toestemming aan zijn bisschop om naar Molokaï te mogen.In 1873 komt hij aan op Molokaï. Hij leeft er tussen de 600 leprapatiënten. Hij bouwt een kerk, legt wegen aan en verzorgt de patiënten. Het leven wordt er beter. Maar zo’n tien jaar later merkt Jozef De Veuster dat hij zelf lepra heeft. Hij blijft nog vijf jaar doorwerken, tot aan zijn dood in 1889.

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.
Loading icon