Belg onderzoekt hoe je kookt in de ruimte

De Belg Angelo Vermeulen is terug thuis na een heel speciale 'ruimtemissie'. 4 maanden lang heeft hij samen met 5 anderen als een austronaut geleefd in een nagebouwd ruimtestation op Hawaï.  Hawaï is een eiland in de Stille Oceaan. De 6 onderzoekers hebben daar onderzocht hoe je kan koken tijdens een lange ruimtereis.

De Belg en zijn collega's waren dus niet echt in de ruimte. Hun nagebouwde ruimtestation stond op het eiland Hawaï. Het landschap op Hawaï lijkt erg op dat van de planeet Mars. Net als in de ruimte kregen de astronauten ook 4 maanden lang geen hulp van anderen mensen en mochten ze hun ruimtestation alleen verlaten in hun ruimtepak.

Het doel van de nagespeelde ruimtemissie was om te onderzoeken hoe astronauten kunnen koken tijdens een lange reis in de ruimte. Astronauten die jaren in de ruimte zijn, nemen maaltijden mee die op voorhand zijn klaargemaakt op aarde. Maar die gerechten raken ze beu omdat ze heel vaak hetzelfde moeten eten.

De 6 astronauten op Hawaï hebben tijdens hun missie elke dag zelf gekookt. Zo konden ze elke dag iets anders klaarmaken. De 6 proefpersonen hebben wel niet laten weten wat hun lievelingsgerecht was.

14 augustus 2013

Loading icon