Deze coronamaatregelen worden minder streng

De afgelopen twee maanden heeft iedereen zich goed aan de strenge coronamaatregelen gehouden. En dat is te merken aan de cijfers! Daarom heeft premier Sophie Wilmès aangekondigd dat er veel coronaregels gaan versoepelen vanaf maandag 8 juni. Wat er allemaal minder streng wordt, zie je hier.

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

Coronavirus

Om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet verder kan verspreiden, zijn er al heel wat weken strenge maatregelen in ons land.

Er zijn al heel wat regels versoepeld, maar niet iedereen mag bijvoorbeeld naar school, veel ouders werken thuis en iedereen moet zoveel mogelijk in zijn kot blijven.

Sophie Wilmes

Versoepelen

Maar vanaf maandag 8 juni worden die regels veel minder streng. Dat heeft onze premier Sophie Wilmès aangekondigd.

Bubbel van vrienden

Weet je nog dat je een “bubbel” moest maken. In het begin van de lockdown had je enkel contact met je eigen gezin. Maar een paar weken geleden mocht je buiten je gezin nog vier extra mensen zien. Je vormde dus samen één grotere bubbel.

Vrienden

Die bubbel wordt nu groter! Je mag vanaf maandag afspreken met tien vrienden per week. Die mag je ook gewoon een kus of een knuffel geven. Maar het wordt nog beter! Want je mag elke week afspreken met 10 andere vrienden. #leuk

Restaurants en cafés

Vanaf maandag mogen alle cafés en restaurants weer open. Al gelden er nog wel strenge regels! Er moet 1,5 meter afstand zijn tussen alle tafels, obers moeten mondmaskers dragen en je mag niets bestellen aan de toog. 

Dansen

Sporten

Mis jij de turnles superhard? Dan is er goed nieuws! Want vanaf volgende week mag iedereen weer binnen sporten. Je moet je wel thuis omkleden en je eigen drinken meebrengen.

Elkaar aanraken tijdens de sportles mag niet. Dus een judo training zit er nog niet in!

Vliegtuig

Andere versoepelingen

Dit zijn niet de enige coronaregels die minder streng worden. Dit verandert er nog:

  • Je mag vanaf maandag een daguitstap maken binnen België.
  • Vanaf 1 juli kan je weer naar de bioscoop en het theater. Je moet daar wel een mondmasker opzetten en er mogen maar 200 mensen binnen.
  • Wil je naar een pretpark of het zwembad? Dat kan ook vanaf 1 juli! In zwembaden mag je je wel niet omkleden. 
  • Je kan deze zomervakantie ook op reis naar een ander land. Want vanaf 15 juni gaan de grenzen van België weer open. Vanaf juli zijn wellicht alle grenzen binnen Europa weer open, maar check het voor de zekerheid goed op voorhand!
  • Vanaf augustus kan je ook weer naar de kermis.

Handgel

Blijven versoepelen

Het is de bedoeling om alle regels te blijven versoepelen. Het blijft wel heel belangrijk om je handen te wassen, afstand te houden en thuis te blijven als je ziek bent!

3 juni 2020

Loading icon