Alle nummerplaten die beginnen met '1' zijn op

Belgische nummerplaten beginnen met het cijfer ‘1’, maar die platen zijn bijna op omdat alle mogelijke combinaties gebruikt zijn. Binnenkort zul je dus auto's zien rondrijden met nummerplaten die beginnen met het cijfer ‘2’.

Nummerplaat

Sinds 2010 begint elke nummerplaat eerst met het cijfer ‘1’, daarna drie letters en op het einde drie cijfers.

Alles is op

Maar nu zijn alle mogelijke combinaties van letters en cijfers opgebruikt, dat zijn er meer dan 17 miljoen! Daarom beginnen de nummerplaten binnenkort met het cijfer ‘2’.

Wanneer ook die combinaties op zijn, verschijnen de nummerplaten met het cijfer '3'. Die reeks gaat helemaal door tot en met '7'.

Geen pis of kak

Er zijn dan wel 17 miljoen combinaties mogelijk, toch zijn er een aantal verboden. Namen van politieke partijen mogen bijvoorbeeld niet. Je zal dus geen auto's zien rondrijden met nummerplaat 1-NVA-123 of 1-SPA-123. 1-KAK-123 en 1-PIS-123 mag je ook niet kiezen. 

Wil je een volledig gepersonaliseerde nummerplaat? Dat kan, maar daar moet je wel 1.000 euro voor betalen! In Groot-Brittannië is er zelfs een nummerplaat verkocht voor 16 miljoen euro. Bekijk de Karrewiet-reportage hieronder:

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

14 november 2019

Wat zou jij op je nummerplaat zetten? Laat weten in de comments!

Loading icon