Mijn kind wordt boos als het moet stoppen met gamen. Hoe voorkom ik dat?

Kinderen kunnen helemaal opgaan in hun spel. Vaak spelen ze ook samen met andere mensen. Daarom is het voor hen soms lastig om onmiddellijk te stoppen. Maak gebruik van de volgende tips en voorkom dat je kind boos wordt.

Speelt je kind een game online met anderen? Spreek af wanneer het laatste spel begint. Als je kind online met andere games speelt, spreek je best af om hoe laat je kind een laatste spel mag beginnen in plaats van om hoe laat het moet stoppen. Dit hangt immers af van hoe lang een bepaalde missie of toernooi duurt in het spel.

Verwittig op voorhand

Zeg 5 of 10 minuten op voorhand dat de tijd bijna om is. Je kind kan zijn spel afronden. Dat is moeilijker als je kind samen speelt met online vrienden. Die kan hij niet zomaar in de steek laten. Hou daarom in de gaten welk spel je kind speelt.

 

Leg grenzen op bij jongere kinderen

Jongere kinderen leg je best van kleins af aan grenzen op. Als je als ouder hierin consequent bent, zullen kinderen accepteren dat er elke dag maar een bepaalde tijd ‘schermtijd’ is.

 

Maak samen afspraken met oudere kinderen

Met oudere kinderen kan je samen de afspraken over gamen opstellen. Zo leer je hen zelf nadenken over hoeveel uur ontspanning er maximaal kan zijn op een schooldag, in het weekend of tijdens een vakantie.

 

Blijf rustig

Roep of verwijt niet: dat is verbale agressie, en dit lokt agressie uit.

Loading icon