Slimme luidsprekers van Google luisteren mee

Google geeft toe dat medewerkers luisteren naar de gesprekken die hun slimme luidsprekers opnemen. Dat doen ze om de luidsprekers beter te doen werken. Maar mag dat wel zomaar, en hoe zit het met privacy?

Google Assistant

Anderhalve maand geleden werd in ons land de Google Assistant gelanceerd. Dat is een app die je met je stem kan bedienen. Die app zit ook in de slimme Google Home-luidsprekers. Vorige maand maakten we er deze reportage over:

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

Opnames

Je kan dus gewoon tegen een Google Home-luidspreker praten om een vraag te stellen. Als je bijvoorbeeld vraagt “Oké Google, zet eens een wekker om 8 uur”, dan zal die dat doen! Handig, toch? Maar veel mensen weten niet dat alles wat ze tegen Google zeggen, wordt opgenomen en bijgehouden.

Technologie verbeteren

Google-medewerkers van over de hele wereld moeten sommige geluidsopnames beluisteren en die zo goed mogelijk beschrijven. Zo willen ze het computersysteem van Google nog slimmer maken en beter laten werken.

google home

Mag dat zomaar?

Ja en nee. In de gebruiksregels van de Google Home-luidspreker staat wél dat er opnames worden gemaakt van wat je tegen Google zegt, maar niét dat mensen die opnames kunnen beluisteren.

Gevoelige info

Ook gesprekken die niet bedoeld zijn voor de luidspreker, worden soms per ongeluk opgenomen en beluisterd. En daar zit wel eens gevoelige informatie in, zoals namen en adressen. VRT NWS kon meer dan 1.000 van die opnames beluisteren en ging langs bij enkele mensen die zo hun adres hadden verklapt. En die waren natuurlijk erg verbaasd!

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

Instellingen

Gelukkig kan je gemakkelijk je instellingen aanpassen, zodat je niet meer wordt opgenomen. En ook opnames uit het verleden kan je eenvoudig verwijderen!

#Oef

10 juli 2019

Loading icon