Eid moebarak! Moslims vieren vandaag het Offerfeest

Vandaag vieren moslims over heel de wereld het Offerfeest! Dat is een van de belangrijkste feesten voor moslims. Die dag herdenken ze de profeet Ibrahim.

offerfeest

Het feest is de afsluiting van de hadj, een tocht naar Mekka die 5 dagen duurt en waar miljoenen moslims elk jaar aan meedoen.

Voor het Offerfeest slachten moslims een dier en eten dat samen op met familie, of verdelen het onder armen en buren. Meestal is dat een schaap, lam of geit. Het is een familiefeest dat drie dagen duurt. Je kan het een beetje vergelijken met Kerstmis bij christenen.

Schaap offerfeest

Onverdoofd slachten

Sinds januari 2019 is het in Vlaanderen verboden om dieren onverdoofd te slachten. Dat wil zeggen dat de dieren moeten verdoofd worden.

Moslims vinden het eigenlijk belangrijk dat een dier onverdoofd kan geslacht worden omdat ze geloven dat het vlees dan gezonder is. Sinds januari is dat in Vlaanderen dus niet meer mogelijk. Vanaf 1 september is er ook een verbod in Wallonië. In Brussel komt er geen verbod.

Er wordt wel elk jaar minder geslacht. Veel moslims in België geven geld voor een offerdier aan familie in hun land van herkomst. Omdat het Offerfeest dit jaar in de zomervakantie valt, zullen veel moslims ook het feest met hun familie in hun land van herkomst vieren.

Eid Moebarak

Om iemand een fijn offerfeest te wensen kan je zeggen 'Eid Moebarak', dat betekent 'Gezegend feest'.

11 augustus 2019

 

Loading icon