Jan Jambon gaat de Vlaamse regering vormen

78 dagen geleden, op 26 mei, gingen je ouders stemmen op wie volgens hen het best Vlaanderen, België en Europa kon besturen. Na de verkiezingen gingen de partijen met de meeste stemmen met elkaar praten om samen een regering te vormen.

Jan Jambon

Hebben we al een regering?

Neen, we hebben nog geen regering. Wie we wél al hebben, is een Vlaamse formateur: Jan Jambon van de partij N-VA! N-VA was de grootste Vlaamse partij na de verkiezingen.

De afgelopen weken heeft Bart De Wever als informateur gepraat met alle partijen en geluisterd naar wat elke partij wil doen met Vlaanderen.

Als formateur gaat Jan Jambon nu verder onderhandelen om een definitieve regering te vormen. Als dat lukt, wordt hij waarschijnlijk de nieuwe Vlaamse minister-president.

Met wie wil N-VA een regering vormen?

N-VA wil dat graag doen met dezelfde partijen als nu: CD&V en Open VLD.  Ze vormen dan samen een Zweedse coalitie. Zweeds verwijst naar de vlag van Zweden: die is blauw voor Open VLD, geel voor N-VA en heeft een kruis voor CD&V. CD&V heeft niet écht een kruis in haar logo, maar de partij gebruikt de christelijke waarden wel als basis.

Zweedse vlag

Waar wil de volgende regering aan werken?

Bart De Wever heeft een aantal belangrijke punten in een document gezet. Die punten gaan over onderwerpen waaraan ze willen werken in de volgende regering. N-VA wil bijvoorbeeld veel nieuwe jobs en beter onderwijs. Ze willen ook een beter klimaat en gaan voor meer fietssnelwegen en meer openbaar vervoer (tram, bus, trein).

De gesprekken zijn op dit moment bezig. We zullen dus snel nieuws krijgen over de nieuwe, definitieve regering. Een federale regering (voor heel ons land) hebben we nog niet.

Jan Jambon - Bart De Wever

12 augustus 2019

Loading icon