Parijs wordt helemaal gepoetst!

Ga jij deze vakantie nog naar Parijs? Dan zal je niet naar de Notre-Dame kunnen gaan kijken. Cry 

Vier maanden geleden brak er een brand uit in de kathedraal, weet je nog? De Notre-Dame was daarna niet meer open voor bezoekers, maar nu gaan ze nog een stapje verder! Zelfs het plein voor de kathedraal is nu verboden terrein. Dat komt omdat er een poetsactie van start gaat om al het lood weg te halen.

schoonmaakactie parijs

In het dak van de kathedraal zat maar liefst 400 ton loodDat gewicht is gelijk aan 400 auto’s! #saywhat!?

Tijdens de brand is het lood gesmolten en verdampt, waardoor het lood in de lucht terechtkwam en door de wind werd verspreid over de Franse hoofdstad. De stofdeeltjes daalden neer op straten, in huizen en in scholen. Maar die loodresten zijn ongezond, waardoor de herstellingswerken aan de kathedraal al een paar keer werden uitgesteld. 

Dak Notre-Dame

Daarom is er vandaag een grote poetsactie gestart om al het lood op te ruimen. Op sommige plekken zal er een plakgel worden gespoten, waar de looddeeltjes aan gaan kleven. Na een paar dagen halen ze die gel weer weg. Vaarwel, lood! De straten worden gepoetst met een speciale vloeistof.

De poetsactie zal zeker tot eind september duren. Tot dan zal er heel wat hinder zijn voor de bezoekers en inwoners van Parijs. 

13 augustus 2019

Loading icon