Sommige dieven stelen geen geld, maar zand

Het klinkt misschien gek, maar sommige dieven zijn supergeïnteresseerd in... zand. Zanddiefstal is een groot probleem in landen als Kaapverdië en Indonesië. Maar waarom zou je nu zand stelen?

Iedereen wilt strandzand

Zand wordt voor heel veel dingen gebruikt als grondstof. Na water is het zelfs het meest verkochte natuurlijke product ter wereld!

Waarvoor wordt zand gebruikt?

Niet zomaar elke soort zand kan gebruikt worden. Woestijnzand is bijvoorbeeld te glad en te rond om als grondstof te gebruiken. Daarom stelen veel dieven strandzand.

Stelen om te bouwen

De dieven stelen soms hele stranden en laden 's nachts hun vrachtwagen vol. Het zand wordt dan verkocht aan bouwbedrijven in andere landen die het gebruiken om beton te maken.

Vooral in landen als Kaapverdië, Marokko, India en Indonesië is zanddiefstal een groot probleem. China is dan weer het land dat het meeste zandbeton gebruikt om gebouwen bij te bouwen.

Pas op met zand

Er is toch zand genoeg?

Wetenschappers vrezen dat er een zandtekort dreigt als we zo blijven doorgaan. We gebruiken namelijk veel meer zand dan vroeger!

Hoeveel zand gebruiken we

Biologen zijn dan weer bang dat door het verdwijnen van zand ook veel plant- en diersoorten het moeilijk zullen krijgen. Zij stellen voor om minder met zandbeton te bouwen en bijvoorbeeld plastic afval vaker te gebruiken om beton te maken.

3000 euro boete voor een strandsouvenir 

Zelf pas je ook best op wanneer je op vakantie bent. Sommige mensen nemen zand en schelpen mee als souvenir.

Sardinië, een Italiaans eiland, was dat grondig beu. Daar kan je nu tot 3000 euro boete krijgen als je een flesje van hun mooie strandzand mee naar huis neemt.

13 augustus 2019

Loading icon