NASA is op zoek naar ruimtevaarders

Droom jij ervan om astronaut te worden? Dan is er goed nieuws voor jou! NASA is namelijk op zoek naar nieuwe ruimtevaarders. Al moeten kandidaat-astronauten wel aan héél veel voorwaarden voldoen. Hieronder lees je wat je precies moet doen om astronaut te worden.

Tussen de 1,53m en 1,90m groot zijn

Net zoals voor achtbanen, bestaan er ook voor ruimtetuigen heel wat beperkingen. Dat is logisch, want een ruimtecapsule is niet groot. Als je comfortabel door de ruimte wilt zweven, ben je dus beter niet te groot.

Draag je een bril? Geen probleem!

Piloot of soldaat worden, dat kan niet als je een bril draagt. Maar volgens NASA is er geen enkele reden waarom iemand met een bril geen astronaut zou kunnen worden. Oef!

Niet te luidruchtig zijn

Stel je voor: je moet straks maandenlang in een kleine ruimte wonen en werken met een stresskip die maar niet stopt met praten. Inderdaad, vervelend. NASA kiest daarom het liefst voor ‘mensen die leuk zijn om rond je te hebben’.

Een talenknobbel hebben

Als ruimtevaarder moet je verschillende talen goed onder de knie hebben. Engels is de belangrijkste taal, maar ook een woordje Russisch kan af en toe goed van pas komen.

Astronauten worden tijdens hun opleiding de hele wereld rondgestuurd. In het Internationaal Ruimtestation ISS komen ze ook mensen van over de hele wereld tegen. Een talenknobbel hebben komt dus goed van pas!

Een goede conditie hebben

Toekomstige astronauten moeten een goede conditie hebben, maar hoeven geen spierbundels te zijn. Het is vooral belangrijk dat je gezond bent en nog nooit zwaar ziek bent geweest. Dat is logisch, want op de maan is een bezoekje aan de dokter niet zo evident…

Geen twee linkerhanden hebben

Astronauten moeten zelfstandig kunnen werken: je moet dingen kunnen herstellen, problemen oplossen en vooral goed je plan kunnen trekken. En als er iets misloopt, is het belangrijk dat ruimtevaarders zich zo snel mogelijk kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie.

Een beetje Kamp Waes

Kandidaat-astronauten mogen ook niet bang zijn van een vleugje 'Kamp Waes': zware, lange trainingen in moeilijke omstandigheden horen erbij als je ruimtevaarder wil worden. Maar in tegenstelling tot Zeger en zijn vrienden, mogen astronauten wél genoeg slapen. Een goede nachtrust is super belangrijk. 

In het ISS gaat de zon 16 (!) keer per dag onder. Als je niet op vaste tijdstippen gaat slapen, word je moe en maak je fouten. Of ruzie… Dan toch liever een dutje, nee? 

13 februari 2020

Zou jij graag astronaut worden?

Loading icon