Jullie vragen over het virus

We krijgen van jullie heel wat vragen over het coronavirus. We beantwoorden ze hieronder!

Virus

Hoe is het coronavirus ontstaan?

De eerste mensen die ziek zijn geworden, zijn allemaal op een dierenmarkt in Wuhan geweest. Dat is een grote stad in China, in Azië. Heel veel virussen komen van dieren. In dit geval zou het virus waarschijnlijk van een vleermuis gekomen zijn.

Waar komt de naam Covid-19 vandaan?

Covid-19 staat voor Coronavirus Disease 2019. Dat is de officiële naam van het virus.

Hoe lang duurt het voor je weet of je het virus hebt? 

Het kan zeker enkele dagen duren voor je iets merkt van de ziekte. Dat is de incubatietijd, die tijd is er ook bij het coronavirus. Het kan ook zijn dat je besmet bent met het virus, zonder dat je je echt ziek voelt. Daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk binnen te blijven en contact met andere mensen te vermijden. Zo kan je niemand besmetten.

Mondmasker

Wat zijn de symptomen?

De symptomen zijn eigenlijk dezelfde als bij een gewone griep: koorts, hoesten, vermoeidheid, keelpijn en pijn aan de luchtwegen.

Is het gevaarlijk voor kinderen?

Kinderen hebben sowieso minder last van dit virus. Als je je ziek voelt, laat het dan meteen weten aan je mama of papa en bel de dokter. De dokter zal dan beslissen wat je moet doen en of je getest moet worden.

Hoe geraak je besmet met het coronavirus?

Het coronavirus krijg je van iemand die besmet is. Het virus verspreidt zich via druppeltjes. Als iemand hoest of niest, komen er heel veel druppels vrij. Als je die druppeltjes inademt, kan je dus besmet raken.

Wat gebeurt er als er iemand besmet raakt?

Als er iemand besmet geraakt, wordt die 14 dagen in quarantaine geplaatst. Die persoon is dan twee weken afgesloten van de wereld. Het is heel belangrijk om contact met anderen te vermijden.

Als de symptomen erger worden, zal de persoon in het ziekenhuis opgenomen worden.

Ziek kind

Bestaat er al medicatie of een vaccin?

Neen, er is nog geen medicijn of vaccin tegen het coronavirus. Dat zal zeker ook nog langer dan een jaar duren. Sommige medicijnen kunnen werken, maar die worden nog getest. De meeste mensen genezen gewoon vanzelf.

Wanneer zal het coronavirus weg zijn?

Dat is heel moeilijk om in te schatten, omdat het een nieuw virus is. Bij de griep weten we wanneer de epidemie ieder jaar begint en eindigt. Het kan zijn dat het coronavirus tegen de zomer stilaan verdwijnt. Maar het kan ook zijn dat het virus volgende winter opnieuw opduikt. Check zeker regelmatig Karrewiet. We houden jullie op de hoogte! 

13 maart 2020

Loading icon