Jullie vragen over familie en vrienden

We krijgen van jullie heel wat vragen over het coronavirus. We beantwoorden ze hieronder!

Afstand houden

Het coronavirus is heel besmettelijk. Het virus verspreidt zich via druppeltjes. Als iemand hoest of niest, komen er heel veel druppels vrij. Als je die druppeltjes inademt, kan je dus besmet raken.

Daarom is het belangrijk om contact met mensen te vermijden. De bedoeling is dat iedereen zo veel mogelijk binnen blijft. Alleen zo kunnen we de verspreiding van het virus tegenhouden.

Hugging

Mag ik nog met vrienden en familie afspreken?

Vanaf 10 mei mag elk gezin vier bezoekers krijgen. Daar horen wel een paar regels bij! Het moeten altijd dezelfde vier mensen zijn die op bezoek komen. Afstand houden blijft belangrijk, ook in je huis en in je tuin.

Het is dus niet de bedoeling om al meteen een feestje te organiseren! Wat wél de bedoeling is, is dat je meer contact kunt hebben met vrienden en familie. Je overlegt dus best even met je gezin over wie er binnenkort bij jullie op bezoek mag komen. Dat kan een vriend, vriendin, je oma of je opa zijn. Zolang het maar elke keer dezelfde mensen zijn. 

Met andere vrienden mag je nog altijd buiten afspreken om te gaan wandelen of te sporten. Je moet wel voldoende afstand houden (1,5 meter) en in de buurt van je eigen huis blijven. Je mag dus niet rondhangen in een skatepark.

Vanaf maandag 18 mei mag je ook weer volop sporten! Alle sportclubs mogen weer trainen, maar wel buiten en met maximaal 20 mensen. Het is belangrijk dat je afstand houdt en er moet ook altijd een trainer bij zijn. 

Mag ik terug naar de kapper?

Als je haar superlang is, dan is er goed nieuws! Want alle kappers mogen vanaf maandag 18 mei de deuren terug openen. Je mag wel enkel op afspraak gaan en je moet een mondmasker dragen. 

Je kan vanaf dan ook terug naar de dierentuin, de bibliotheek of een museum. Je moet je kaartje wel op voorhand reserveren.

Mag ik mijn oma en opa nog bezoeken?

Aangezien iedereen weer vier bezoekers over de vloer mag krijgen, mag je in principe op bezoek bij je oma of opa. Al zegt de regering wel dat het heel belangrijk is om voorzichtig te zijn. Oudere mensen zijn heel gevoelig voor het virus. Het kan ook gevaarlijk zijn voor hen. Hou dus voldoende afstand.

Oma

13 maart 2020

Loading icon