Ons zand raakt op

Wetenschappers waarschuwen voor een tekort aan zand. Dat is een belangrijke grondstof voor onder andere glas, beton en zelfs computerchips.

zand

Er wordt overal in de wereld steeds meer bijgebouwd en er worden meer en meer elektrische toestellen gebruikt. Zo dreigen de zandvoorraden uiteindelijk uitgeput te raken.

En de woestijn dan?

Niet elk zand is goed genoeg om te gebruiken als grondstof. De korrels van woestijnzand en strandzand zijn te glad en te fijn om samen te smelten.

Daarom is er grof zand nodig. En dat komt uit rivieren die maar 1% van het oppervlak van de aarde innemen. Er is dus veeeeeel minder grof zand dan fijn zand. Als we zoveel zand blijven opgraven, dan zouden we over tientallen jaren met een tekort zitten.

zand machine

Oplossing

Wetenschappers vragen daarom aan organisaties om meer zand te halen op plaatsen waar dat nauwelijks gebeurt. Aan dammen, bijvoorbeeld, hoopt veel zand zich op dat ook zou kunnen gebruikt worden.

Ze vragen ook om materialen zoals beton zoveel mogelijk te recycleren.

 

Met het fijn zand op het strand kan je alleszins ongestoord verder spelen. Of kunstwerken maken zoals deze Kroatische artiest:

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

14 juli 2019

Loading icon