Noodweer in Spanje

Door de felle regenbuien zijn er veel overstromingen in het zuid-oosten van Spanje.  Het regent er wel vaker tijdens deze periode, maar zoveel als nu komt bijna nooit voor.

Scholen & luchthavens toe

De voorbije dagen is er op sommige plaatsen evenveel regen gevallen als gewoonlijk in een heel jaar. Daardoor staan veel straten staan onder water en er is ook veel schade. 

Bijna 4000 mensen moesten hun huizen verlaten en naar een veiligere plek worden gebracht.

Door de moeilijke omstandigheden, bleven de scholen toe. Maar liefst 250.000 kinderen kunnen al twee dagen niet naar school.

Ook de luchthavens van Almería en Murcia blijven toe. Daardoor zitten heel wat reizigers die er op vakantie waren vast en kunnen ze niet terugkeren naar België.

regen spanje

"De koude druppel"

Het is niet vreemd dat het nu in Spanje regent. Het weerfenomeen heet in het Spaans de "gota frio" ofwel de “koude druppel”.

Dat weerfenomeen komt voor wanneer de warme Middellandsezeelucht botst op de al wat koudere lucht vanuit de Atlantische Oceaan.

Het resultaat? Eén dag van hevige regen, stormen en felle rukwinden. Normaal duurt de 'koude druppel' maar één dag, maar nu duurt hij dus al uitzonderlijk meerdere dagen.

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

Hulp onderweg

De Spaanse regering heeft ondertussen het leger ingezet om met helikopters en boten de mensen in de getroffen gebieden te helpen. Ook de brandweer en de politie zijn al dagen in de weer.

En het einde is nog niet in zicht, want de komende dagen wordt er nog regen verwacht.

leger

14 september 2019

 

Loading icon