Wereldberoemde Notre-Dame deels afgebrand

In de Franse hoofdstad Parijs is er brand geweest in de wereldberoemde kathedraal 'Notre Dame'. Meer dan 400 brandweermannen zijn ingezet om het vuur te blussen.

De brand brak maandagavond uit om 18:50. Meteen kon je hoge vlammen en veel rook zien. De torenspits van de kathedraal en het dak zijn ingestort. Volgens de brandweer is de brand ontstaan doordat er op dit moment renovatiewerken bezig zijn.

Even leek het erop dat de kathedraal helemaal vernield zou worden, maar dat heeft de brandweer kunnen voorkomen. De stenen constructie van de kathedraal staat er nog. Experts zijn nu aan het bekijken hoe groot de schade precies is. Het dak is volledig weg, maar ook binnen kunnen veel kunstwerken beschadigd zijn door waterschade. 

De Notre-Dame is honderden jaren oud en elk jaar komen er miljoenen toeristen de kathedraal bezoeken. Heel veel mensen kennen de kathedraal ook van het verhaal van de Klokkenluider van de Notre-Dame. Daarom is de verslagenheid bij veel mensen groot.

De president van Frankrijk heeft wel al beloofd dat ze de kathedraal samen zullen heropbouwen. Er zijn ook al rijke zakenmannen die in totaal 300 miljoen euro hebben beloofd om te helpen bij de heropbouw. Hoe lang het zal duren om de kathedraal weer te herstellen, is nog niet duidelijk. 

 

notre dame

16 april 2019

Loading icon