Coronamaatregelen verlengd tot en met 3 mei

Premier Sophie Wilmès verlengt de coronamaatregelen in ons land met twee weken, tot en met 3 mei. Kan jij niet goed meer volgen? En weet je niet meer wat wel en niet mag? Wij leggen het voor je uit!

Het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen in het ziekenhuis is aan het dalen. Dat is goed nieuws, want het betekent dat de maatregelen werken. Maar volgens wetenschappers is het virus nog niet verslaan. 

Blijf in je kot!

Het is dus nog te vroeg om de maatregelen op te heffen. De regels blijven daarom nog een tijdje langer duren: tot en met 3 mei.

De belangrijkste regel is nog altijd simpel: blijf in je kot, want het coronavirus is heel besmettelijk. Ook kinderen kunnen het coronavirus doorgeven, zonder dat ze echt ziek zijn. Hieronder lees je wat de regering nog allemaal heeft beslist.

School

De scholen blijven na de paasvakantie dichtMinister van Onderwijs Ben Weyts wil volgende week beslissen wanneer de scholen terug opengaan. Dat is nog even afwachten!

In tussentijd krijg je wel online nieuwe leerstof. Je juf of meester zal die leerstof in de klas herhalen wanneer je terug naar school kan. 

Waarschijnlijk zullen de lagere scholen eerst opengaan, omdat het voor kleuters moeilijker is om voldoende afstand te houden. Leerlingen uit het middelbaar kunnen gemakkelijker alleen thuisblijven.

Winkels

Tuinwinkels en doe-het-zelf-winkels mogen weer open, zolang klanten en personeel zich aan de afstandsregels houden. Restaurants en cafés blijven gesloten, net als kleren- en speelgoedwinkels. Ook alle andere winkels die geen eten verkopen, blijven gesloten. 

Zomervakantie

Het is nog niet duidelijk of we deze zomervakantie op reis kunnen vertrekken. Over de jeugdkampen wordt later beslist. Wat we wel al weten, is dat de alle grote evenementen zoals festivals worden geschrapt tot en met 31 augustus.

En de andere maatregelen? 

Alle andere beslissingen blijven gewoon hetzelfde. We hebben de eerdere maatregelen hier op een rijtje gezet!

15 april 2020

Loading icon