Nieuwe planeten zoeken

Vannacht, rond één uur Belgische tijd, lanceert NASA een nieuwe telescoop in de ruimte. NASA is de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De nieuwe telescoop krijgt de naam TESS.

Hij zal twee jaar lang in de een baan rond de aarde cirkelen en zoeken naar sterren en planeten buiten ons eigen zonnestelsel. TESS is de krachtigste ruimtetelescoop ooit.

Exoplaneten

TESS gaat op zoek exoplaneten. Dat zijn planeten buiten ons zonnestelsel. Hoe doet ze dat? Eerst gaat TESS op zoek naar onbekende sterren. Wetenschappers van de NASA hebben berekend dat er nog zo'n 200.000 sterren zijn we nog niet kennen. Planeten cirkelen vaak in een baan rond een ster. Wetenschappers hopen dus dat ze nieuwe planeten zullen vinden die rond die nieuwe sterren cirkelen. Misschien wel 3.000!

Waarom zoeken?

Eens de planeten gevonden zijn, wil de NASA ze gaan bestuderen. Onderzoekers denken dat ze vroeg of laat een planeet gaan ontdekken waar leven mogelijk is.

Buitenaards leven?

Tot nu toe kennen we maar één planeet waar er leven is, onze aarde. Om te kunnen leven op een planeet, is er zuurstof en water nodig. Als er nog zo'n planeet gevonden wordt, is ook daar misschien wel buitenaards leven mogelijk!

#cool!

16 april 2018

Loading icon