Het gaat niet zo goed met de egel

Het gaat niet zo goed met de egel in Vlaanderen. Elk jaar kunnen mensen melden wanneer ze een egel zien op de website waarnemingen.be. Maar tussen 2008 en 2018 zijn die waarnemingen elk jaar minder. In het laatste jaar waren er nog maar de helft zoveel waarnemingen als in 2008.

egel

Hoe komt dat?

Hoe het komt dat er in Vlaanderen minder egels worden waargenomen is niet duidelijk. Uit onderzoek blijkt dat ook in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland minder egels worden waargenomen

Mogelijke oorzaken

Woonomgeving

Organisatie Natuurpunt denkt dat het komt omdat de woonomgeving van de egel steeds kleiner wordt. Ze lopen graag tussen hagen en bosranden, waar ze veel insecten vinden om op te eten. Maar veel hagen in Vlaanderen zijn verdwenen.

Insecten

Ook het aantal insecten is sterk verminderd. Dat betekent dat er voor de egel minder voedsel is. Sommige egels sterven ook omdat ze bijvoorbeeld slakken eten die vergiftigd zijn.

Wegen & verkeer

België is ook het land met het dichtste wegennet van Europa. Dat wil zeggen dat we heel veel wegen hebben op een klein oppervlak. Er is ook steeds meer verkeer op die wegen en van alle zoogdieren worden egels het meest overreden...

Egels

Oplossing

Natuurpunt wil daarom dat de overheid een plan opstelt om de egel te beschermen.

Maar ook mensen met een tuin kunnen helpen. Op de website www.egelstraat.be kan je tips vinden om een egelwegel te maken. Dat zijn openingen in tuinafsluitingen waardoor egels van de ene tuin naar de andere kunnen gaan. Zo moeten ze niet langs straat en lopen ze minder risico om overreden te worden.

egelwegel

16 juli 2019

Loading icon