Het aantal geboortes in China blijft maar dalen

Vorig jaar werden in China bijna 15 miljoen baby's geboren. Dat lijken er veel, maar het waren er nog nooit zo weinig!

Nochtans is de eenkindpolitiek in China al sinds 2015 afgeschaft. Je zou dus verwachten dat er net méér kinderen geboren worden. Maar da’s dus niet het geval.

Wat is de eenkindpolitiek?

In 1979 voerde China de eenkindpolitiek in. De bevolking groeide toen zo snel, dat er niet genoeg werk was voor iedereen. Veel Chinezen leefden in armoede en hadden te weinig te eten. Daarom besliste de Chinese regering dat koppels nog maar één kind mochten krijgen.

Zo zouden er minder mensen bijkomen en zou het leven in de steden beter worden. Als mensen toch meer kinderen kregen moesten ze een fikse boete betalen. Daarom hield bijna iedereen zich aan de regel.

De regel leek te werken, want er was meer werk en minder armoede. Maar er waren ook problemen. Omdat koppels jarenlang maar één kind kregen waren er heel veel volwassenen en bejaarden in China, maar bijna geen kinderen meer. De regering was bang dat er te weinig jonge mensen zouden overblijven om te werken en voor de ouderen te zorgen. Daarom werd de regel in 2015 weer afgeschaft.

Chinezen mogen nu dus zo veel kinderen krijgen als ze willen. En toch blijft het aantal geboortes dalen. Gek hé? Volgens experts zijn daar vijf verklaringen voor:

1. De Chinezen zijn het gewoon om enig kind te zijn

Bijna alle volwassenen in China zijn enige kinderen. Ze kunnen zich niet goed voorstellen hoe het is om op te groeien in een groot gezin of hun aandacht te verdelen over meer dan één kind.

2. Een kind opvoeden kost veel geld

Het leven in China is erg duur, nog duurder dan in Europa. De huizen kosten er veel en ook het onderwijs en de gezondheidszorg zijn al lang niet meer gratis. 

3. Druk, druk, druk

Omdat de huizen in de stad erg duur zijn, wonen veel jonge koppels buiten de stad. Daardoor zijn ze vaak urenlang onderweg naar hun werk en blijft er geen tijd meer over om op de kinderen te passen.  

4. Veel Chinese koppels zijn gescheiden

Chinezen trouwen steeds later, maar ze gaan ook steeds vaker uit elkaar. Nooit eerder waren er zo veel scheidingen in China! Veel jonge Chinezen trouwen zelfs helemaal niet meer.

5. Buurlanden

China is niet het enige land waar steeds minder kinderen geboren worden. Ook in buurlanden Japan en Zuid-Korea daalt het aantal geboortes jaar na jaar.

17 januari 2020

 

Loading icon