Het geheugen van slak tot slak doorgeven

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om het geheugen van een slak door te geven aan een andere slak. Een geheugen-transplantatie dus.

Als een slak schrikt, krimpt z'n lichaam ineen. Dat is een soort verdedigingsmechanisme. Wetenschappers hebben elektrische schokjes gegeven aan één groep slakken. Bij zo'n prikkel, kromp de slak ineen, net zoals die doet als hij schrikt. Als je een slak heel vaak doet schrikken (of een schok geeft), bleef die na een tijdje een minuut lang ineengekrompen liggen. Dat is veel langer dan dat-ie normaal zou doen. In de natuur duurt dat ineenkrimpen maar een seconde. De slakken in het experiment waren dus getraind om langer te blijven liggen als ze 'gepest' werden.

Na het trainen van de slakken hebben wetenschappers een beetje van het DNA van die getrainde slakken (die dus 1 minuut krimpen) doorgegeven aan ongetrainde slakken (die maar heel kort ineen krimpen). En wat bleek? De ongetrainde slakken met DNA van getrainde slakken bleven plots - zonder training - even lang ineengekrompen liggen als de getrainde slakken. Dat wil zeggen dat het geheugen van de ene slak aan de andere succesvol is doorgegeven.

18 mei 2018

Loading icon