7 miljoen doden door vuile lucht

Elk jaar sterven er wereldwijd 7 miljoen mensen omdat ze vervuilde lucht inademen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie berekend. 9 op de 10 mensen in de wereld ademen vuile lucht in.

Fijn stof

De grote boosdoener is het fijn stof dat we met z'n allen inademen. Fijn stof wordt uitgestoten door auto's en vrachtwagens, door fabrieken en de verwarming van huizen. In alle delen van de wereld is de lucht vervuild, maar de situatie is het ergst in Afrika en Azië.

Arme mensen

Niet alleen de lucht buiten is vervuild. Vaak is ook de lucht binnen in huis niet gezond. Dat komt omdat arme mensen vaak nog houtskoolkachels gebruiken om te koken en hun huis te verwarmen. De armste mensen in de wereld zijn dus het hardst getroffen.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Op heel wat plaatsen wordt de kwaliteit van de lucht beter. Dat komt omdat veel landen actie ondernemen om minder te vervuilen. De verbetering is er vooral in Europa en Noord-Amerika. Maar ook China en Mexico doen hun best.

België

De meest vervuilde gebieden in België zijn de grote steden Antwerpen, Brussel en Gent. Die drie steden doen ook hun best om de vervuiling te verminderen!

2 mei 2018

Loading icon