Protesten in Brazilië en VS tegen de coronamaatregelen

Bijna heel de wereld blijft thuis om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Maar niet in Brazilië en de Verenigde Staten. Daar zijn betogers op straat gekomen om te protesteren tégen de coronamaatregelen.

Brazilië

De Braziliaans president Jair Bolsonaro kwam het protest zelf aanmoedigen. Hij vindt de maatregelen slecht voor de economie van zijn land. Voor alles wat met geld te maken heeft dus. Hij noemt het coronavirus ook “een fantasie van de media.

Nochtans willen de meeste Brazilianen wél strengere regels. Brazilië heeft dan ook het hoogte aantal besmettingen in Zuid-Amerika.

Verenigde Staten

Niet alleen in Brazilië, maar ook in de Verenigde Staten zijn er al een paar dagen protesten tegen de lockdown. Ook president Donald Trump heeft al laten weten dat hij de betogers steunt.

Wie beslist over de coronaregels?

Bij ons beslist premier Sophie Wilmès over de coronamaatregelen, als baas van ons land. Ze krijgt hiervoor de hulp van een team van experten.

Maar in Brazilië en de Verenigde Staten is dat anders. Daar beslist de president niet zelf. Het zijn de gouverneurs die beslissen over de coronaregels.

Een gouverneur is de baas van een staat. De Verenigde Staten bestaan uit 50 staten en Brazilië uit 26. Elke staat heeft een gouverneur en die mag zelf bepaalde dingen beslissen, zoals de coronaregels.

De betogers in Brazilië en de VS willen nu dus dat de gouverneurs van de staten de coronamaatregelen opheffen.

20 april 2020 

Loading icon