Na windmolens ook zonnepanelen aan de kust

Verschillende bedrijven en wetenschappers slaan de handen in elkaar om mee groene stroom op te wekken in ons land. Ze gaan in de Noordzee, waar nu al 318 windmolens staan, ook nog eens drijvende zonnepanelen installeren. Die moeten evenveel energie opwekken als alle windmolens bijeen.

drijvende zonnepanelen.jpg

Miljoenen zonnepanelen
De bedrijven vinden het zonde dat er zoveel ruimte verloren gaat tussen de windmolens, want die staan minstens 500 meter uit elkaar. Ze willen die ruimte nu benutten om extra energie op te wekken. In totaal willen ze zo'n 20 miljoen drijvende zonnepanelen installeren voor de Belgische kust.

Waarom zonnepanelen?
Net als windmolens leveren zonnepanelen hernieuwbare energie. Dat betekent dat de bron van de energie (de zon) nooit op kan geraken. Dat is veel beter dan elektriciteit maken uit dingen als olie of gas, want die stoffen geraken stilaan op. Bovendien geven ze veel giftige stoffen af als je er energie uit opwekt, wat bij zonne-energie niet het geval is.

Nog eens goed bekijken...
De bedrijven kunnen jammer genoeg niet meteen panelen beginnen te leggen en energie opwekken. Er zijn nog een paar dingen die ze eerst grondig moeten onderzoeken. Zo moeten de zonnepanelen beschermd worden tegen zout water en kakjes van vogels. Daarnaast moeten ze ook onderzoeken hoeveel panelen ze kunnen leggen zonder dat het kwaad kan voor de dieren en planten in zee, want die hebben licht nodig om te overleven en de zonnepanelen zullen zonlicht blokkeren.

Nog even wachten
De bedrijven hopen dat ze tegen 2025 een oplossing hebben voor die problemen en dat ze dan de eerste zonnepanelen kunnen leggen.

water zonnepanelen.png

20 juli 2019

 

 

Loading icon