50 jaar geleden: de eerste man op de maan

maanlanding

Een grote dag voor de geschiedenis van de ruimtevaart: 50 jaar geleden stonden de eerste mensen op de maan! De Amerikaanse astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin liepen twee uur en 31 minuten op het maanoppervlak rond.

Tijdens de twee en half uur op de maan verzamelden de astronauten meer dan 20 kilogram maanstenen en deden onderzoek. Ze namen ook een heleboel foto's.

maanlanding

Live uitgezonden

De maanlanding werd live uitgezonden en héél de wereld keek mee. Er zouden zo'n 600 miljoen mensen naar de uitzending gekeken hebben. Dat wil zeggen dat 1 op de 6 mensen op aarde naar televisie aan het kijken was.

maanlanding Amerikaanse vlag

Vertrek en aankomst

Deze missie naar de maan wordt Apollo 11 genoemd. De reis naar de maan begon al op 16 juli 1969. De lancering gebeurde met een supergrote raket, de Saturnus V. Aan boord: 3 astronauten, een maanlander en een commando-ruimtetuig. Op 20 juli landden Neil Armstrong en Buzz Aldrin met de maanlander Eagle op de maan en konden ze er eindelijk rondwandelen. En nog eens vier dagen later, op 24 juli, landden de astronauten veilig terug op aarde.

voetafdruk

Nog meer mensen op de maan?

In totaal zijn er 12 mensen op de maan geweest. En daar komen er binnenkort misschien nog bij. Ruimtevaartorganisatie NASA hoopt dat ze over 5 jaar opnieuw naar de maan kunnen reizen.

20 juli 2019

Zou jij ooit op de maan willen rondwandelen?

Loading icon