In deze Europese landen worden de regels minder streng

Verschillende landen in Europa beginnen hun coronamaatreglen te versoepelen. Hoe ze dat doen, dat lees je hier!

De coronaregels zijn in elk land anders. Maar toch zijn er een paar regels die overal gelijk zijn. De belangrijkste is: blijf zo veel mogelijk thuis. Ga niet naar buiten als het niet nodig is en hou genoeg afstand van anderen.

België

Laten we beginnen in ons eigen land. In België zijn de opnames in het ziekenhuis aan het dalen. Dat is goed nieuws, want het betekent dat de maatregelen werken. Maar volgens wetenschappers is het virus nog niet verslaan

 

Daarom heeft onze regering de maatregelen verlengd tot en met 3 mei. Er is een kleine versoepeling, zo mogen tuinwinkels en doe-het-zelf-winkels terug open. Alle andere maatregelen blijven hetzelfde.

Wil je nog eens lezen wat wel en niet mag? Dat kan hier.

Italië, Spanje en Frankrijk

In de rest van Europa zagen we de strengste maatregelen in Italië, Spanje en Frankrijk. Die landen gingen volledig op slot. Niemand mag zijn huis uit, behalve als het écht nodig is.

Italië laat vandaag weten dat ze vanaf 4 mei de maatregelen gaan versoepelen. In Frankrijk gaan de scholen weer open vanaf 11 mei en in Spanje mogen kinderen vanaf maandag even buiten spelen. De strenge lockdown duurt in Spanje tot en met 9 mei.

Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk, waar premier Boris Johnson zelf besmet was met het coronavirus, zijn de maatregelen verlengd tot 7 mei.

Zweden

Het tegenovergestelde zien we in Zweden. Daar zijn de coronaregels heel soepel. De winkels, cafés en restaurants blijven open en de leerlingen gaan gewoon naar school.

Ook in Denemarken, Noorwegen, Polen, Oostenrijk en Duitsland worden de maatregelen verspoeld. 

Bij ons is het dus nog afwachten. Misschien weten we vrijdag meer, want dan is er weer een belangrijke vergadering met experten en met onze premier Sophie Wilmès.

21 april 2020

Loading icon