Zo ziet de geboorte van een planeet eruit

Wetenschappers denken dat ze de geboorte van een babyplaneet hebben gezien. Supercool, want dat is nog nooit eerder gebeurd. 

Waar komen planeten vandaan?

Venus, Mars, Neptunus, Jupiter,… We kennen ondertussen al veel planeten en we weten er ook best veel over. Zo is er bijvoorbeeld water op Mars en weten we dat Jupiter de allergrootste planeet van het heelal is. Maar wat wetenschappers niet echt weten, is hoe planeten precies ontstaan. 

Astronomen proberen al jaren om een foto te maken van het moment waarop een planeet ontstaat. Dat is hen nog nooit gelukt. Tot nu! Met een telescoop hebben de astrologen een ‘twist’ gefilmd. Dat is waarschijnlijk een teken van de geboorte van een babyplaneet!


de foto van de babyplaneet

Groter dan Jupiter

Op de beelden zie je een jonge ster met daarrond een spiraal van stof en gas. De wetenschappers hielden de ster al lange tijd in de gaten, omdat ze al vermoedden dat er een nieuwe planeet zou ontstaan.


Pluto: de grootste planeet van het heelal

Volgens de astronomen kan de planeet wel dertien keer zo groot worden als Jupiter. Wow!

Gigantische telescoop

Om de foto te maken, gebruikten de wetenschappers een Very Large Telescope. Dat is een supergrote telescoop waarmee je ver in de ruimte kunt kijken, maar niet alle details kunt zien.


Very Large Telescope

Daarom wordt er nu een Extremely Large Telescope gebouwd. Die is nòg groter waardoor we de planeten van nòg dichterbij kunnen bekijken.

21 mei 2020

Loading icon