Basisscholen terug open vanaf 15 mei

Sommigen onder jullie kunnen 15 mei weer naar school. Minister van Onderwijs Ben Weyts heeft lang gesproken met de scholen en samen hebben ze een plan voorgesteld.

Het zou de bedoeling zijn om stap per stap de scholen te heropenen. Dat betekent dat nog niet iedereen naar school kan.

Wie wel?

  • Leerlingen van het eerste en tweede leerjaar zouden 4 dagen per week naar school kunnen gaan. In die leerjaren krijg je veel nieuwe leerstof die je nodig hebt om later mee te kunnen. Het is op die leeftijd ook moeilijker om alleen te leren.
  • Wie in het zesde leerjaar zit, zou 2 dagen per week naar school gaan (of 4 halve dagen). Volgens minister Ben Weyts is het voor kinderen van het zesde leerjaar belangrijk dat ze zich goed voorbereiden op het middelbaar. En dat ze hun lagere school toch samen kunnen afsluiten.

  • In het middelbaar begint de heropening van de scholen met 1 dag per week voor de zesdejaars van het ASO. In het TSO, KSO en BSO zouden de leerlingen van het zesde en zevende jaar 2 dagen per week naar school kunnen.

De rest van de leerlingen blijft voorlopig thuis. Als dit plan goed loopt, dan kan het zijn dat de andere leerjaren ook weer naar school mogen.

Veiligheid

De scholen terug openen moet natuurlijk veilig gebeuren, want het coronavirus is nog niet verslaan. Daarom gaan er een paar dingen veranderen.

Zo zouden de klassen in groepjes verdeeld moeten worden. Er mogen maar 10 kinderen tegelijk naar school. Dat komt omdat het belangrijk blijft om genoeg afstand te houden van anderen. Ook je handen wassen blijft super belangrijk!

De speeltijden en pauzes zouden afwisselend gegeven worden, zodat de groepen leerlingen niet met elkaar in contact komen.

Plan moet nog goedgekeurd worden

Het plan van minister Ben Weyts moet wel nog goedgekeurd worden op een belangrijke vergadering met premier Sophie Wilmès en de experten. Dat gebeurt vrijdag.

Pas daarna weten we zeker of de scholen echt open gaan op vrijdag 15 mei. 

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

22 april 2020

Loading icon