Tegen 2050 meer plastic dan vissen in de zee?!

Overal plastic!

Onze zeeën en oceanen zitten vol plastic en afval. Het lijkt alsof er elke minuut een vrachtwagen een hele lading plastic in zee kiepert. Vooral microplastics vormen een groot probleem.

Microplastics?

Veel plastic kan je gewoon zien: petflessen, verpakkingen, speelgoed... maar er zijn ook kleine deeltjes plastic die je niet ziet. Die noemen we microplastics.

Microplastic zit overal: kledij en zelfs in tandpasta en shampoo. Wanneer we onze kleren of onszelf wassen, komen die microplastics in ons water terecht en uiteindelijk ook in zee.

Ongezond voor de vissen...

Vissen en andere dieren in de zee eten de microplastics op of raken verstrengeld in grotere stukken plastic. Zo sterven ze een langzame dood.

...en voor de mensen!

Ook wij krijgen via ons voedsel microplastics binnen bijvoorbeeld door vis te eten of door water te drinken. In het dopje van ons flessenwater zitten ook microplastics. Of dat gevaarlijk is en hoé gevaarlijk dan net, wordt nog onderzocht.

divider

Wat nu?

Volgende week vergadert de Europese Commissie over het plastic. Ze bespreken hoe we de hoeveelheid plastic in Europa kunnen verminderen. Tegen 2030 moeten alle plastic verpakkingen herbruikbaar of recycleerbaar zijn.

Tijdens de maand mei proberen meer dan 6.000 Vlamingen zo weinig mogelijk plastic te gebruiken. Die actie heet Mei Plasticvrij.

23 mei 2018

Loading icon