Koala's vrijgelaten na bosbranden in Australië

Goed nieuws uit Australië! Daar zijn vier koala’s en een kangoeroe opnieuw vrijgelaten na de bosbranden.

De dieren werden opgevangen en verzorgd in de Zoo van Sydney, samen met nog acht andere koala's. Daar mochten ze verblijven tot ze klaar waren om terug de natuur in te trekken.


De bosbranden in Australië hebben veel schade aangericht. In totaal verdween er bijna 10 miljoen hectare bos. Dat is bijna vier keer de oppervlakte van België! 

Terug naar huis

Onderzoekers hebben hard gewerkt om de verbrande bossen te herstellen. Ze willen er zeker van zijn dat de koala's voldoende eten hebben. Gelukkig is er de afgelopen maanden veel regen gevallen.

De terugkeer van de koala’s maakt deel uit van een groot project om het aantal koala’s in Australië weer te doen stijgen. Dat is nodig, want tijdens de bosbranden zijn duizenden koala's om het leven gekomen.

 

Waarom zijn koala's zo kwetsbaar? 

Koala's maken weinig kans wanneer ze in een bosbrand terechtkomen. Dat komt omdat ze langzaam zijn, maar ook omdat ze wegvluchten in hoge eucalyptusbomen. Daardoor kunnen ze geen kant meer op wanneer het vuur stijgt.

Bovendien eten koala’s bijna alleen maar bladeren van de eucalyptusboom. In die bladeren zit eucalyptusolie en dat is super brandbaar.

Het is dus geen toeval dat er zoveel koala’s in de problemen kwamen.    

Koala-GPS

Tijdens de bosbranden gebruikten onderzoekers speciale apparaten om de locatie van de koala’s te vinden. Een soort koala-GPS dus!

Die apparaten gaan ze nu opnieuw gebruiken om er zeker van te zijn dat de koala's zich weer helemaal thuis voelen in het bos.

25 maart 2020

Loading icon