Bomexperts laten bommen ontploffen op het strand

Op het strand van Wenduine hebben experts gecontroleerd bommen doen ontploffen. Een van de bommen was een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. Ze woog meer dan 100 kilogram!

De voorbije zes maanden zijn in De Haan meer dan 120 bommen en explosieven gevonden. Sommige explosieven zaten bijna 5 meter diep in het zand, andere maar 60 centimeter. Best gevaarlijk, dus!

Hoe komen die bommen in het zand?

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog is er hard gevochten langs onze stranden. Er waren ook veel bombardementen.

De soldaten verstopten bommen onder het zand om ze later te doen ontploffen. Maar veel van die explosieven zijn nooit ontploft. Die liggen dus al jaren onder het zand.

Gelukkig maakt de kustpolitie onze stranden helemaal bommenvrij! Al meer dan tien jaar speuren ze met een speciale metaaldetector naar bommen, explosieven en granaten. Met succes!

De stranden van De Panne, Koksijde en grote delen van het strand van Oostende en Bredene zijn al helemaal opgekuist. Nu is het de beurt aan de stranden van Wenduine en De Haan!

Wat als er een bom wordt gevonden?

Als iemand een bom ontdekt op het strand, wordt DOVO verwittigd. DOVO is de ontmijningsdienst van het Belgische leger. Zij laten de bommen op een gecontroleerde manier ontploffen.

Daarvoor leggen ze de bom in een put. Die put wordt toegedekt met zand om de ontploffing te dempen. En dan wordt de bom tot ontploffing gebracht.

Zonder toeschouwers, natuurlijk! De buurt wordt dan helemaal ontruimd, zodat niemand gevaar loopt.

25 maart 2020

Loading icon