Ook India gaat op slot

Ook de Indiërs moeten drie weken thuisblijven om het coronavirus te stoppen. Dat is niet evident, want India is met haar 1,3 miljard inwoners een van de meest bevolkte landen ter wereld.

Een record

Wereldwijd zit nu een zesde van de bevolking thuis door het virus. Nooit eerder hebben er zoveel mensen tegelijkertijd in quarantaine verbleven.

Vorige week gingen al verschillende steden en provincies in India op slot tot het einde van deze maand. Premier Modi had ook één dag lang het openbaar vervoer stilgelegd en iedereen gevraagd om binnen te blijven.

Maar nu gaat India dus nog een stapje verder: iedereen moet drie weken thuisblijven. Dat is niet vanzelfsprekend, want in India wonen 1,3 miljard mensen. Daarmee is India, na China, het meest bevolkte land ter wereld. 

Zijn er al veel besmettingen in India? 

Op dit moment zijn er ongeveer 500 gevallen van het coronavirus in India. Dat lijkt niet veel, maar de premier wil optreden voor het te laat is. Slim! Want in China lijkt die aanpak gewerkt te hebben. Daar zijn sinds kort geen nieuwe besmettingen meer! 

Thuisblijven in India: nog veel moeilijker dan bij ons

Het is op dit moment heel erg warm in India. De temperaturen lopen op tot 30 graden, en zullen de komende weken alleen maar verder blijven stijgen. Veel mensen hebben geen tuin of terras, en ook geen airco thuis. 

In de sloppenwijken en op het platteland is er ook zo goed als nergens stromend water. Inwoners kunnen dus niet anders dan in de rij aan te schuiven voor een emmertje water.

Veel mensen zijn bang voor de situatie in India, omdat het voor veel mensen onmogelijk is om voldoende afstand van elkaar te nemen. Anderen denken dat de situatie onder controle zal blijven, omdat China het virus ook heeft kunnen verslaan. En daar wonen nog meer mensen dan in India! 

25 maart 2020

Loading icon