Staking bij de VRT

Je hebt het misschien al gemerkt vandaag: op de radio hoor je alleen maar muziek en nieuws en ook op Eén zie je andere programma's dan normaal. Dat komt omdat de VRT, het bedrijf waar Ketnet en Karrewiet een onderdeel van zijn, staakt.

Heel wat mensen die voor de VRT werken, staken vandaag. Dit wil zeggen dat ze niet aan het werk zijn, omdat ze het niet eens zijn met een aantal beslissingen die genomen zijn. 

Waarom wordt er gestaakt?

Vorige week werd de grote baas van de VRT ontslagen. Daarom zijn heel wat werknemers boos.

VRT

De VRT krijgt belastinggeld van de Vlaamse regering om programma's te maken. Wie belastingen betaalt, zoals je ouders, betaalt een stukje mee aan de VRT. Het gaat om ongeveer 40 euro per jaar.

Het is dan ook de Vlaamse regering die controleert of de directeurs van de VRT hun job wel goed doen.

VRT

Ruzie tussen de directeurs

De voorbije weken was er veel ruzie tussen de directeurs. De Vlaamse regering besliste dan ook dat de grote baas zijn job niet meer goed deed en ontsloeg hem.

De vakbond, dat is de organisatie die het opneemt voor de werknemers, zijn het daar niet mee eens en hebben daarom beslist om te staken.

Ze staken ook tegen de besparingen die de Vlaamse regering gepland heeft. Volgens de plannen van de Vlaamse regering zou de VRT in de toekomst minder geld krijgen.

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

27 januari 2020

Loading icon