Alle coronamaatregelen op een rijtje

Al een aantal weken zijn er strenge coronamaatregelen in ons land. Kan jij niet goed meer volgen? En weet je niet meer wat wel en niet mag? Wij leggen het voor je uit!

Blijf in je kot

Het coronavirus is heel besmettelijk en dus moet de regering ervoor zorgen dat het virus zich niet verder kan verspreiden. Ook kinderen kunnen het virus doorgeven, zonder dat ze echt ziek zijn. 

Daarom is het belangrijk om zo veel mogeljik binnen te blijven en contact met anderen te vermijden! Hieronder lees je wat de regering allemaal heeft beslist.

School

Je krijgt geen les meer op school, maar wel online. Je juf of meester zal die nieuwe leerstof in de klas herhalen wanneer je terug naar school kan. 

Hobby en sport

Alle sporten die je zelf kan doen, zijn toegelaten. Bijvoorbeeld: fietsen, wandelen, joggen, skateboarden,...

Je mag dit ook doen met je gezin of met één vriend of vriendin. Je moet wel voldoende afstand houden (1,5 meter) en in de buurt van je eigen huis blijven. Je mag niet ‘rondhangen’ in een skatepark.

Jeugdbewegingen, speelpleinen en vakantiekampen mogen voorlopig geen activiteiten meer organiseren. Alle kampen in de paasvakantie zijn dus afgelast

Gescheiden ouders

Zijn je ouders gescheiden? Dan blijven de afspraken hetzelfde. Tenzij jij of één van je ouders besmet is met het virus. Dan blijf je bij de ouder bij wie je op dat moment bent.   

Oma en opa

Rusthuisbewoners mogen vanaf nu één bezoeker krijgen. Die persoon mag niet ziek zijn. Het moet ook altijd dezelfde persoon zijn die een bezoekje brengt. Dat moet er vooral voor zorgen dat oma’s en opa’s zich niet eenzaam voelen. Bovendien zullen alle rusthuisbewoners worden getest op het coronavirus. 

De regel geldt ook voor plaatsen waar mensen met een handicap of mentale problemen verblijven.

Als je oma en opa gewoon thuis wonen, mag je niet bij hen op bezoek gaan. De kans is te groot dat ze besmet raken met het virus.

Winkels

Alle winkels die geen eten verkopen, blijven gesloten. Het gaat dan bijvoorbeeld om speelgoedwinkels en kledingwinkels.

Apotheken, supermarkten, krantenwinkels, tankstations, postkantoren en banken blijven wel open. Net als bakkers en beenhouwers. Over je favoriete koffiekoek hoef je je dus geen zorgen te maken! 

Veel winkels hebben speciale schermen geïnstalleerd om de kans op besmetting te verkleinen.

En ook kappers mogen sinds gisteren geen klanten meer ontvangen. Het is natuurlijk onmogelijk om iemands haar te knippen vanop 1,5 meter afstand. 

Reizen

Bussen, treinen en trams blijven rijden, maar er wordt wel gezorgd dat je niet te dicht bij elkaar staat. Er rijden ook een pak minder treinen dan anders.

Naar het buitenland reizen mag niet, tenzij het echt nodig is. De luchthavens blijven wel open, maar de meeste vluchten zijn geschrapt.

27 maart 2020

Loading icon