De oorlog moet stoppen

GazaMaandagnacht is het Palestijns gebied Gaza zwaar gebombardeerd door Israël. Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is de laatste maand heviger geworden.

Al enkele weken worden huizen en gebouwen van Palestijnen gebombardeerd door het Israëlische leger. Vanuit Palestijns gebied zijn raketten afgevuurd op Israël. Volgens de Palestijnen zijn er in Gaza al 1.100 doden gevallen, vooral burgers. In Israël zijn er 56 doden, bijna allemaal soldaten.

 

Gaza

De strijd tussen de Palestijnen en Israël is al tientallen jaren bezig. De Palestijnen wonen nu op de Westelijke Jordaanoever en Gaza. De meeste Palestijnen willen hun land vreedzaam bevrijden door te gaan praten met Israël. Anderen kiezen voor geweld. Dat doet vooral Hamas, een gewelddadige groep in Gaza. Als zij geweld gebruiken tegen Israël, dan reageert het Israëlische leger ook met geweld. En omgekeerd. Zo zijn er al jaren heel vaak gevechten en vallen er veel onschuldige slachtoffers, ook kinderen.

Wil je meer weten over het conflict? Kijk dan hier.

Gaza

 

Premier IsraelSTOP!

Verschillende wereldleiders en veel burgers hebben opgeroepen om te stoppen met vechten. Ze willen dat zowel Israël als de Palestijnen een oplossing zoeken door met elkaar te praten. Maar de Isralische eerste minister Benjamin Netanyahu heeft gewaarschuwd dat hij zal blijven doorgaan, zolang Hamas niet stopt.

 

29 juli 2014

Aanval op VN-school

Ook al vraagt de wereld om het geweld te stoppen, toch blijft het doorgaan. Dinsdagnacht heeft het Israëlische leger een schooltje van de Verenigde Naties in Gaza gebombardeerd. Honderden Palestijnen waren naar de school gevlucht omdat ze hoopten dat het er veiliger zou zijn. De VN had dat aan Israël laten weten, maar toch werden ze aangevallen. Zestien vluchtelingen en enkele VN-medewerkers overleefden de aanval niet. Bij de slachtoffers zijn ook kinderen. De Verenigde Naties zijn nu erg boos.

30 juli 2014

Wapenstilstand

Om 7 uur vanmorgen zijn Israël en de Palestijnen gestopt met vechten. Tijdens de wapenstilstand die drie dagen duurt, zullen ze proberen te onderhandelen om de oorlog te stoppen.

5 augustus 2014


Ben je geschrokken door dit nieuws? Kijk dan hier voor tips. Of surf naar www.awel.be

Loading icon