Dieren slimmer dan mensen

De belangrijke Nederlandse bioloog Frans de Waal is in ons land. Hij woont en werkt normaal gezien in de Verenigde Staten en onderzoekt er hoe slim dieren zijn. Zijn conclusie? Veel slimmer dan we ooit zullen begrijpen!

Een paar voorbeeldjes

Chimpansee Ayumu

De Japanse Chimpansee Ayumu kan veel sneller moeilijke cijfercombinaties onthouden dan de mens dat kan. Veel mensen vinden dat een beetje griezelig, zegt Frans de Waal, omdat de Chimpansee op die oefening beter scoort dan mensen.

De slurf van de olifant

Een olifant gebruikt zijn slurf zoals wij onze armen gebruiken, maar kan daarmee ook ruiken! Toen wetenschappers wilden testen hoe goed een olifant z'n slurf gebruikt in een experiment, wilden de olifanten niet meewerken. Want als ze de oefening goed zouden doen, zouden ze hun slurf moeten 'afsluiten' en konden ze niet ruiken. Dat wilden ze alleen maar doen als er een mooie beloning aan vast hing.

En ook verdriet

Veel dieren kunnen ook echt verdrietig zijn, zegt de bioloog nog. Net als mensen kunnen dieren rouwen om de dood van een ander dier. En wat nog mooier is: dieren weten ook heel goed hoe ze elkaar moeten troosten.

Loading icon