Haan Maurice naar de rechtbank

haan

In Frankrijk is gisteren een heel bizarre rechtszaak begonnen. In de Franse stad Rochefort moet haan Maurice voor de rechter verschijnen, of toch zijn baasje Corinne. Want volgens de buren van Corinne kraait Maurice veel te luid.

#Kukelekuuuuu

Rust?

Haan Maurice is een trotse inwoner van Saint-Pierre-d'Oléron, een dorpje op een Frans eiland. Sinds 2015 woont hij bij zijn baasje Corinne, maar daar zijn haar buren helemaal niet blij mee. Zij wonen eigenlijk niet op het eiland, maar ze hebben er een vakantiehuis waar ze elk jaar enkele weken tot rust willen komen. En dat kan volgens hen niet met een haan die zo vreselijk veel lawaai maakt.

kaartje

Burenruzie

Daarom wil het koppel dat Maurice ’s nachts wordt opgesloten, maar dat wil Corinne helemaal niet. Ondertussen is de burenruzie helemaal uit de hand gelopen en moet de rechter beslissen of Maurice te luid kraait of niet.

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

Platteland vs. stad

De bizarre rechtszaak is nu zelfs het symbool geworden van de strijd tussen het platteland en de steden in Frankrijk. Want de dorpelingen vinden dat de mensen uit de steden zich maar moeten aanpassen aan de levenswijze op het platteland in plaats van hun eigen regels te komen opleggen.

Petitie

Een petitie om Maurice te steunen is ondertussen al door tienduizenden Fransen ondertekend. Zij vinden dat stadsbewoners niet mogen beslissen hoe luid een haan mag kraaien!

maurice

 Op 5 september doen de rechters een uitspraak over het lot van Maurice.

#Spannend

[Wist je trouwens dat een haan luider dan 100 decibel kan kraaien? Vlak naast je oor kan het zelfs tot 140 decibel luid zijn!]

decibel

5 juli 2019

Loading icon