Haan Maurice mag blijven kraaien!

haan

In Frankrijk heeft een rechter vandaag over een heel bizarre rechtszaak beslist. In de stad Rochefort moest haan Maurice – samen met baasje Corinne - voor de rechter verschijnen.

Volgens de buren van Maurice en Corinne kraait de haan veel te luid. Maar daar heeft de rechter nu anders over beslist: Maurice mag blijven kraaien! De buren die Maurice hebben aangeklaagd, moeten ook €1000 schadevergoeding betalen.

#Kukelekuuuuu

Rust?

Haan Maurice is een trotse inwoner van Saint-Pierre-d'Oléron, een dorpje op een Frans eiland. Sinds 2015 woont hij bij zijn baasje Corinne, maar daar zijn haar buren helemaal niet blij mee. Zij wonen eigenlijk niet op het eiland, maar ze hebben er een vakantiehuis waar ze elk jaar enkele weken tot rust willen komen. En dat kan volgens hen niet met een haan die zo vreselijk veel lawaai maakt.

kaartje

Burenruzie

Het koppel wilde daarom dat Maurice 's nachts zou worden opgesloten, maar Corinne wou dat helemaal niet. De burenruzie liep helemaal uit de hand en dus moest de rechter beslissten of Maurice te luid kraait of niet.

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.

Platteland vs. stad

De bizarre rechtszaak werd het symbool van de strijd tussen het platteland en de steden in Frankrijk. Want de dorpelingen vinden dat de mensen uit de steden zich maar moeten aanpassen aan de levenswijze op het platteland in plaats van hun eigen regels te komen opleggen.

Petitie

Bijna 140.000 Fransen ondertekenden een petitie om Maurice te steunen. Zij vinden dat stadsbewoners niet mogen beslissen hoe luid een haan mag kraaien. 

maurice

Wist je trouwens dat een haan luider dan 100 decibel kan kraaien? Vlak naast je oor kan het zelfs tot 140 decibel luid zijn!

decibel

5 augustus 2019

Loading icon