Sinterklaas is jarig!

Heb jij gisterenavond ook je schoen gezet? De kans is groot! Want dat is traditie in ons land. Maar waarom zetten we eigenlijk een schoen voor Sinterklaas? En komt Sinterklaas ook op bezoek in andere landen?

Sinterklaas
is gebaseerd op Nicolaas van Myra. Eum… Wie? Nicolaas was de bisschop van Myra, een oude stad in Turkije. Zijn hele leven lang deed hij zijn uiterste best om iedereen te helpen. ’s Nachts, terwijl iedereen sliep, stopte Nicolaas stiekem geld in de schoenen van de armen.

Bij ons en in Nederland komen Sinterklaas en zijn pieten, maar dat is niet overal zo. Er bestaan heel veel tradities in de wereld die superhard lijken op het Sinterklaasverhaal.

Sinterklaas in de VS

In de Verenigde Staten komt op 25 december de Kerstman langs, die ken je wel! Maar wist je ook dat de Kerstman gebaseerd is op onze Sinterklaas? In het Engels heet hij zelfs Santa Claus, wat heel hard lijkt op Sinterklaas.

Grootvadertje Vorst & het sneeuwmeisje in Rusland

In Rusland komt Grootvadertje Vorst op de laatste dag van het jaar. Vroeger was iedereen in Rusland super bang van hem! Want als je stout of lui was geweest, werd je als straf helemaal bevroren.

Net als Sinterklaas ziet ook Grootvadertje Vorst er niet meer helemaal hetzelfde uit als vroeger. Nu is hij een schattige opa die met zijn kleindochter, het sneeuwmeisje, cadeautjes komt brengen aan brave kinderen.

De heks in Italië

In Italië komt Befana langs. Niet op 6 december, maar wél op 6 januari. Befana is een heel lelijke, maar ook heel lieve heks!

Op haar bezem vliegt ze door heel Italië om speelgoed uit te delen. Behalve aan de stoute kinderen, want die krijgen zwarte kolen. Ook de brave kinderen krijgen één zwart snoepje. Want laat ons eerlijk zijn: niemand is altijd braaf!

Ook mama’s en papa’s zien Befana trouwens graag komen. Want als de heks op bezoek is, veegt ze het hele huis schoon met haar bezem

De Kerstkameel in Syrië

Maar wat er in Syrië gebeurt, dat is al helemaal gek. Daar komt de Kerstkameel pakjes brengen. Ieder jaar leggen kinderen in Syrië hooi en water klaar, zodat de kerstkameel even kan uitrusten op zijn toch. 

6 december 2019

Loading icon