Papegaai zo groot als een kind leefde ooit in Nieuw-Zeeland

Wetenschappers hebben in Nieuw-Zeeland een 'reusachtige' ontdekking gedaan. Zo'n 19 miljoen jaar geleden leefde er een papegaai van net geen meter groot. 

Papegaai

Wetenschappers vonden de sporen van het dier in fossielen in een oud stadje in Nieuw-Zeeland. Ze gaven de vogel als naam "Heracles inexpectatus". Het dier woog waarschijnlijk zo'n 7 kilogram. De papegaai had een grote bek en kon misschien zelfs andere papegaaien opeten. 

Nog gigantische vogels

Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn gigantische vogels. Misschien herinner je je de kakapo nog? Dat is de dikste papegaai ter wereld en die leeft ook in Nieuw-Zeeland!

grafiek vogels

Vroeger leefden er nog meer reusachtige vogels in het land. Zo had je bijvoorbeeld moa's, dat zijn grote loopvogels. Die werden tot 3,6 meter groot!

Moa

Ook de Haasts arend leefde in Nieuw Zeeland, die had een spanwijdte van 2,6 meter. Dat wil zeggen dat als zijn vleugels wijd open waren, hij 2,6 meter breed was. De gigantische roofvogel joeg op moa's en misschien zelfs op mensen. Maar ondertussen zijn zowel de moa als de Haasts arend uitgestorven.

7 augustus 2019

Loading icon