Karrewiet in Europa

De Europese Unie

EUropese Unie

De Europese Unie is een groep van landen die samenwerken rond verschillende thema's: landbouw, onderwijs, wegen, economie, natuur, hulp voor arme landen, en nog veel meer.


De Europese Unie telt 28 landen. Welke?

Landen

 

Wist je dat?

EUropese Unie

In de EU meer dan 500 miljoen mensen wonen?

 

EUropese Unie

In de EU 24 verschillende officiële talen zijn?

 

EUropese Unie

De blauwe vlag met 12 gouden sterren de Europese vlag is?

 

EUropese Unie

Europa ook een eigen volkslied heeft? Dat kan je hieronder beluisteren.

 

 

 

 

Kinderrechten

Europa en kinderen

De Europese Unie doet ook veel om het leven van kinderen te verbeteren. Ze zorgt ervoor dat de rechten van alle kinderen gerespecteerd worden.

 

 

 

Onstaan van de EU

ESKG Na de Tweede Wereldoorlog in 1945 wisten de leiders van de Europese landen dat ze zo'n oorlog nooit meer wilden meemaken. Frankrijk en Duitsland besloten om samen hun steenkool- en staalindustrie te organiseren. Ook België, Italië, Luxemburg en Nederland wilden meedoen. Samen vormden ze de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal en bouwden ze Europa weer op na de oorlog.

Dat verliep zo goed dat ze ook op andere vlakken wilden samenwerken. De landen besloten een gemeenschappelijke markt te maken. Zo konden ze met elkaar handelen alsof er geen landgrenzen waren. De nieuwe club werd de Europese Economische Gemeenschap (EEG) genoemd.


EEGDankzij de EEG hadden de landen meer geld en was er meer eten. Andere buurlanden zagen dat en wilden meedoen. Het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Griekenland, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Finland en Zweden traden toe tot de club. De meeste landen hadden ook paspoortcontroles aan de grenzen afgeschaft waardoor iedereen vrij was om in eender welk land te gaan wonen, werken of op reis te gaan. In 1992 hebben de landen van de EEG de naam van hun groep veranderd in de "Europese Unie"Wil je nog meer weten over de Europese Unie? Hier vind je nog meer informatie!

Je hebt de Flash player nodig om deze video te bekijken. Je kan deze hier downloaden.
Loading icon